Maloobchodné tržby klesajú, po lete sa takýto vývoj očakával

06.11.2013 Bratislava

Bratislava 6. novembra (TASR) - Maloobchodné tržby v septembri naďalej medziročne klesali. Zatiaľ čo v auguste predstavoval pokles 0,2 %, v septembri sa prehĺbil na 1 %. V centre záujmu spotrebiteľov bol skôr tovar dlhodobej spotreby ako automobily, pri ktorých tržby narástli o 2,4 %. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR.

"Nedarí sa dlhodobo predaju potravín, keď špecializované obchody s potravinami zaznamenali pokles o 0,7 %. Doplácajú tak na vysoké ceny, ktoré spotrebiteľov nútia nakupovať menej alebo hľadať lacnejšie možnosti. Nepresadzuje sa ani koncept potravín v bio kvalite, prípadne regionálnych potravín. Ich cena býva spravidla vyššia, ale aj tu existuje úzka cieľová skupina, ktorá je ochotná takúto cenu akceptovať," priblížil analytik Home Credit Slovakia Michal Kozub.

Naopak, predaju pohonných hmôt sa v medziročnom porovnaní darilo. "Cena ropy vo svete je relatívne stabilná, a preto ceny na čerpacích staniciach príliš netlačia na to, aby spotrebitelia obmedzovali svoje jazdy. Navyše, v medziročnom porovnaní ide o lepší výsledok vďaka nízkej porovnávacej základni z minulého roka," informoval Kozub.

Podľa makroekonóma VÚB Andreja Aradyho spotrebu domácností ovplyvňuje predovšetkým dostupnosť práce, preto bol takýto scenár po ukončení letných sezónnych prác očakávaný. Na druhej strane však dôvera spotrebiteľov v ekonomiku a miera nezamestnanosti ostáva naďalej stabilizovaná a inflácia nízka.

"V nasledujúcich mesiacoch budeme naďalej podrobne sledovať dopad zániku letných pracovných miest na spotrebu domácností. Tá by v druhom polroku mohla byť veľmi mierne silnejšia než v prvom polroku, hoci úroveň z apríla až júla nedosiahne," uzavrel Arady.


Tržby v maloobchode v septembri medzimesačne klesli o 0,3 %


Tržby za vlastné výkony a tovar vzrástli v septembri v porovnaní s augustom z jednotlivých činností vnútorného obchodu vo veľkoobchode o 2,5 % a v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 0,1 %.

Znížili sa v ubytovaní o 1,5 %, predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 1,4 % a v maloobchode o 0,3 %. Informoval o tom dnes Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Medziročne sa v septembri 2013 tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov zvýšili o 2,4 %. Vzrástli v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel o 18,9 %, predaji motorových vozidiel o 1,3 %, v oprave a údržbe motorových vozidiel sa nezmenili.

Tržby vo veľkoobchode sa v úhrne zvýšili o 3,5 % v dôsledku rastu tržieb vo veľkoobchode s potravinami, nápojmi a tabakom o 25,4 %, vo veľkoobchode s tovarom pre domácnosť o 3,8 %, v ostatnom špecializovanom veľkoobchode o 0,8 % a vo veľkoobchode so strojmi a zariadeniami o 0,1 %. Tržby klesli vo veľkoobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie (IKT) o 10 % a v sprostredkovaní veľkoobchodu o 0,3 %. V nešpecializovanom veľkoobchode a vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami sa tržby nezmenili.

Druhý mesiac po sebe klesali tržby v maloobchode. Ich celkové zníženie o 1 % súviselo predovšetkým s poklesom tržieb v maloobchode ostatného tovaru v špecializovaných predajniach o 8,9 % a v maloobchode s potravinami, nápojmi a tabakom v špecializovaných predajniach o 0,7 %. Tržby vzrástli najmä v maloobchode s pohonnými látkami v špecializovaných predajniach o 4,2 %, maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 2,3 % a v maloobchode so zariadeniami pre IKT o 0,7 %.

Tržby za deväť mesiacov roku 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov zvýšili o 6,4 %. Vývoj ovplyvnil rast tržieb v predaji dielov a príslušenstva motorových vozidiel o 18,3 %, predaji motorových vozidiel o 6,5 %, v oprave a údržbe motorových vozidiel o 0,6 %.
 

Vyberte región